Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027
Robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja -droonien digitalisoidut testiympäristöt
Networked Robotics Test Beds – Kehittämis- ja investointiosa
Hankkeen kesto: 01.01.2024-31.12.2025
Hankkeen pääkoordinaattori: Oulun yliopisto,
Teknillinen tiedekunta, Rakennus- ja yhdyskustatekniikka
Kehittämis- ja investointihankkeiden kokonaissumma: 2,45 miljoonaa euroa
Hankekoodit: J106332/J10630
Tavoite:
Hankkeessa varustellaan alueellisia infrastruktuureja ja kehitetään näiden toimintaa kansainväliselle tasolle robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja droonien digitalisoiduiksi testiympäristöiksi. Uusi etäohjauskeskus varustellaan toimimaan synergiassa testiympäristöjen kanssa. Autonomista työkoneparvea täydennetään automaattisella maansiirtoajoneuvolla, maastoajoneuvolla, sekä raskailla droonijärjestelmillä. Tutkimusinfrojen toimintaa kehitetään kansainvälisen tason tietoverkotetuiksi huippututkimusympäristöiksi, joita voivat hyödyntää osallistuvien organisaatioiden lisäksi teollisuus ja kansainväliset yhteistyökumppanit.
Oulun yliopisto:
työkoneiden automaatiovarustelut, liikkuva etäohjauskeskus, reaaliaikaisia turvajärjestelmiä työkoneille, koneautomaatioita mahdollistavia laserkeilaimia, etäohjaustuoleja, tietokoneita ja muita automaatiovarusteluun tarvittavia tarvikkeita.
Koulutusyhtymä OSAO:
sähkökäyttöisen liikennekelpoisen (manuaalisesti ajettava) autonomisoitu kuorma-auto latauslaitteistoineen. Autonominen maansiirtoyksikkö palvelee sekä kaivos- että maarakennusalaa. Investoidun kuorma-auton sijainti vaihtelee yliopiston, ja OSAO Haukiputaan ja Taivalkosken yksiköiden tarpeiden mukaan.
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:
Investointi liittyy droonien U-Space-ilmatilojen varauksiin ja hallintaan (Linnanmaa-OuluZone-Oulun keskusta-Pyhäjärvi), autonomiaan ja konnektiviteettiin, sähkötoimisteen autonomiseen maastoajoneuvoalustaan, maainfraan ja erilaisiin laskupaikkoihin, reunalaskentaan, sensoreihin, isompiin lentotoimintaan sopiviin laitteisiin ja parviohjausratkaisuihin.
Pyhäsalmen kvanttikiinteistöt Oy:
Sähkötyökoneiden latausinfrat.
Kehittämisosiossa mukana Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk), Koulutuskuntayhtymä OSAO ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Hankkeen toimenpiteet ovat:
TP1: hankkeen koordinointi
TP2: testikeskusten ja näiden yhteistyön organisointi huippututkimusympäristöiksi
TP3: testikeskusten varustelun ja toiminnallisuuden kehittäminen uudelle tasolle
TP4: testaustoiminnan ja työpajatoiminnan laajentaminen
TP5: Markkinointi ja raportointi
Investoinnit varustelevat tutkimusinfrastruktuurit kokonaan uudelle tasolle, joka mahdollistaa uusia kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimus-, kehitys- ja koulutushankkeita sekä luo samalla perustaa alueen elinkeinoelämän ja teollisuuden monipuolistamiseen. Hanke luo uusia mahdollisuuksia erityisesti myös turvealan koneurakoitsijoille ja yrityksille. Hanke tehostaa vihreää siirtymää ja luo monipuolisia valmiuksia ja mahdollisuuksia päästöjen pienentämiseen.
Osapuolet ja yhteyshenkilöt:
Oulun yliopisto
Rauno Heikkilä
p. 0405385840
Ilpo Niskanen
p. 044 3533690
Robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja -droonien digitaaliset testiympäristöt
VTT
OAMK
OSAO
Jarmo Kuure
p. 040 141 5456
Robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja -droonien digitalisoidut testiympäristöt | OSAO
Pyhäsalmen Kvanttikiinteistöt
Business Oulu